onsdag 30 juli 2014

"Tuben" tubhalsduk

Jag visade upp en provstickning som jag gjort, den blev fin, men inte så som jag hade tänkt mig och kräver därför en hel del förändringar. MEN eftersom denna tub blev så uppmärksammad och omtyckt så har jag bestämt mig för att dela med mig av mönstret till förstautgåvan av "tuben", gratis :-)
Det utvecklade mönstret blir ett köpemönster lite längre fram.Jag har stickat denna i Magic Glitz (Ice Yarns), med rundsticka 4mm, 80 cm.
En flätsticka/hjälpsticka och stickmarkör(er).


Du läser charten rad för rad, från höger till vänster med start i nedre högra hörnet.

Tecken:
Vit ruta: Rät
- : Avig
Snedställda sträck är minskningar:
/ k2tog = sticka 2 maskor tillsammans.
\ ssk = lyft 2 maskor som om de skulle stickas räta från vänster sticka till höger sticka, sätt tillbaka dem på vänstra stickan, sticka dem tillsammans genom bakre maskbågarna.
Grå ruta: Stickas inte, hoppa över.
Flätsymboler:

Använder du stickor 4 och liknande garn som jag så är 210 maskor ganska lagom att lägga upp, det innebär att varje rad (som ju består av 42 maskor) upprepas 5 gånger innan ett varv är slutfört.

Använder du lite tjockare garn och kanske stickor 5-5,5 så skulle jag lägga upp 168 maskor, vilket innebär att varje rad istället upprepas 4 gånger innan ett varv är slutfört.

Detta är det första chartet. Hela chartet upprepas 4 gånger. Dvs, när du är klar med hela chartet så börjar du om på nytt i nedersta högra hörnet och detta görs totalt 4 gånger.
Jag sätter en markör mellan sista och första maskan, varje gång jag passerar den så vet jag att jag påbörjar ett  nytt varv. Jag brukar dessutom pricka av varje rad efter varje färdigt varv, så när jag har 4 prickar på varje rad så vet jag att det är dags att gå vidare till nästa chart. :-)

När jag var klar med chartet ovan (alla 4 omgångarna) så mätte min tub ca 13 cm på höjden och såg ut såhär (det är lite mer i bild i ovankant som du inte stickat ännu så bli inte förskräckt och tro att du gjort fel :-) )


Följ chartet i sin helhet eller avsluta/maska av när du känner dig nöjd med kragens höjd.
Avsluta 3-5 varv efter en flätning för att undvika att kragen blir alltför vågig. Du kan även sticka resår på de avslutande varven, vilket gör kragen mer elastisk och inte så vågig. Själv valde jag att göra en ganska hög krage som jag sedan vek ner ini tuben, det gav en mjuk och tjock ovankant.


Tanken är att din tub ska se ut någorlunda som den här när du är klar.


Jag hoppas du tycker om mönstret och lyckats följa det med önskat resultat trots att det inte är lika detaljerat och proffsigt som mina köpemönster. Har du frågor eller synpunkter så tas de tacksamt emot :-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar