onsdag 31 augusti 2016

"LaChica" Mössa

Jag blev nöjd till slut och presenterar glatt min virkade mössa som utnäms till Månadens Mönster Augusti =)



Denna mössa är virkad av vitt 7Bröder garn och virknål 3,5.

Jag började virka resåren som består av reliefstolpar, varannan framför, varannan bakom, något knepigt för nybörjaren men så snart man fått grepp om tekniken så flyter det på och resåren är otroligt dekorativ. Video finns längre ned.

Resten av mössan är busenkel, fasta maskor och luftmaskbågar som passar perfek på stickcaféet när du vill kunna vara social samtidigt eller när det är svårt att släppa tv:n med blicken =)

Blomman består av 5 virkade blad som slutligen sys fast på mössan. Jag virkade sådana som örhängen i början av sommaren och kom på nu att jag kunde arrangera bladen till en blomma, länk finns längre ned.

Fjärilen är en brosch som jag köpt på "Glitter", leta fram gamla släktklenoder som är svåra att bära nuförtiden så de får synas eller fynda på loppis/secondhand.

Precis när mössan är färdig är det meningen att den ska se ut som en löjlig variant av kockmössa, men vik och trixa tills du är nöjd och ett tips är att sy något stygn genom "tippen" och säkra den i nacken, så håller den formen även om du böjer dig och far runt.

Ska vi börja?

Varje varv avslutas med en smygmaska i första maskan på varvet.

  • Gör 100 lm och ta ihop till en ring.
  • Virka 1 stolpe i varje maska varvet runt.
  • Gör reliefstolpar kring stolparna i föregående varv, varannan virkas framifrån och varannan bakifrån, på så sätt skapas en elastisk och dekorativ resår. Upprepa detta tills du är nöjd med bredden/höjden på din resår, kanske 5-10 varv.
  • Virka 1 fastmaska i varje maska. 
  • "3 luftmaskor, hoppa över 2 maskor, 1 fastmaska" repetera varvet runt.
  • "3 luftmaskor, 1 fastmaska i luftmaskbågen" repetera runt, runt, runt tills mössan mäter ca 28-30 cm.
  • Dags att minska: "3 luftmaskor, 1 fastmaska i luftmaskbågen, 1 fastmaska i nästa luftmaskbåge" repetera runt, runt, runt tills öppningen är sluten.
  • Ta av garnet och fäst trådarna.
  • Virka/sticka eventuellt en blomma att sy fast på mössan =) 
 Reliefstolpar; till min mössa virkas varannan framifrån och varannan bakifrån men jag hittade ingen sådan video, i videon virkas det 4 framifrån, 4 bakifrån men du lär dig ju tekniken ändå =)           Drops Virkskola Reliefstolpar

Följ länken till youtube-klippet där du kan lära dig hur du virkar bladen, istället för metallring så virkade jag två luftmaskor och gjorde därefter bladet i andra luftmaskan ifrån nålen:  https://www.youtube.com/watch?v=LM8PeKqxhjg

Här är en annan blomma som blir fin på mössan: Video virkad blomma

Nu hoppas jag att du och mössan är redo att möta världen tillsammans <3