onsdag 16 december 2015

Månadens Mönster December 2015

Månadens Mönster December 2015 - Uppstickare med reflex

Jag har stickat (och virkat) ett par uppstickare med reflextråd i som fungerar helt perfekt när jag är ute och går i dessa mörka vintertider. Jag tänker dela med mig av mönstret och kanske är det en bra sista-minuten-julklapp eller gå-bort-present :-)
Reflexerna på bilden är stickade med Järbo "Lady" samt reflextråd, volangkanten upptill är virkad. Jag köpte reflextråd på kon och stickar in det i vilket annat garn jag än vill, men det finns ju förstås färdigt reflexgarn också att köpa.

Jag använde stickor 3,5, själv stickar jag på rundsticka med magicloop-teknik men vanliga strumpstickor går precis lika bra - det är helt enkelt en smaksak :-) Till volangen i ovankanten använde jag virknål 3,5.

Storlek: Uppstickaren är gjord av sk "falska flätor". Varje flätmönster består av 4 maskor och med mitt val av garn och stickor och min stickfasthet så blir varje flätmönster 3 cm brett i uttöjt läge.

Till mig själv lade jag upp 48 maskor, det blir 12 falska flätor i bredd = 36cm i omkrets kring vaden där mina stövlar slutar. Anpassa antalet maskor efter hur stor omkrets du vill ha, ta hänsyn till vilken sorts skor/stövlar du eller mottagaren har - mät där stövelskaften slutar :-)

  • 40 maskor (10 falska flätor i bredd) = 30 cm i omkrets
  • 48 maskoe (12 falska flätor i bredd) = 36 cm i omkrets
  • 56 maskor (14 falska flätor i bredd) = 42 cm i omkrets

TIPS: För att spara på reflextråden (som kostar en del) så stickar jag ca 2-3 cm utan reflex, denna del kommer ändå vara inuti skon/stöveln och behöver ingen reflexeffekt. Stickar du med reflexgarn så lägger du bara upp och börjar sticka som vanligt.

Då börjar vi! 

Lägg upp 48 maskor (eller anpassa enligt instruktion ovan) och fördela dessa jämnt på stickorna.
Ta ihop och sticka 1 varv räta runt.

  1. 1 avig, 2 räta, 1 avig” repetera varvet runt.
  2. 1 avig, 1 rät, 1 omslag, 1 rät, 1 avig” repetera varvet runt.
  3. 1 avig, 3 räta, 1 avig”, repetera varvet runt.
  4. 1 avig, lyft 1 m som om den skulle stickas rät, sticka 2 räta, dra den lyfta maskan över de två räta och släpp ned den från stickan, 1 avig” rep. varvet runt.

Repetera varv 1-4 tills uppstickaren är så hög som du vill ha den, mina gjordes 8 cm innan jag maskade av. 

För att inte riskera att uppstickaren blir stram eller för tajt så rekommenderar jag att du maskar av såhär: 

Sticka 1 rät, gör ett omslag, 1 rät, *Lyft både omslaget & den högra räta maskan över den vänstra maskan på stickan. Gör ett omslag, 1 rät. Repetera från * varvet runt tills du bara har 1 maska kvar.

Dra ut stickan och stick virknålen i sista maskan, virka ihop sista maskan med första avmaskade maskan med en smygmaska. Gör en luftmaska och därefter virkas volang kring ovankanten:

"3 stolpar + 1 luftmaska + 3 stolpar" i stora hålen i de falska flätorna, 1 fastmaska kring kanten mitt emellan varje fläta. 

 KLAR!

Hoppas ni tyckte om mönstret och har glädje av era nya reflexer :-) Varför inte sticka likadana muddar att sätta kring handlederna? Perfekt när man är ute och motionerar eller cyklar. 
Var rädda om er i trafiken och se till att synas! <3

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar