torsdag 7 april 2016

Sofia´s strumpor med lyfta maskor

Dessa strumpor blir med enkla medel väldigt läckra, mönstret lär du dig utantill bara efter ett fåtal varv och oroa dig inte för flerfärgsmönstret, i praktiken stickar du faktiskt bara med en färg åt gången :-)Jag stickar mönstret över 48maskor, på stickor 3,5, garnet på bilden har jag färgat själv men annars så är ett av mina favoritgarner till strumpor Novitas 7bröder.
Jag gillar att ta ett enfärgat och ett melerat. Ibland stickar jag tårna och hälarna med en tredje nyans som matchar någon utav färgskiftningarna i det melerade garnet, det är kul att förnya sig och experimentera lite med färgkombinationer, dessutom är det ett bra sätt att använda upp restgarner :-)
Själv stickar jag mina strumpor toe-up och med en så kallad "afterthought heel", jag lägger in länkar till videor över hur man lägger upp till toe-up och stickar afterthought heel samt min egen fototutorial för hur jag stickar häl i efterhand ifall du är intresserad. Video/länkar finner du längst ned i mönstret.

Jag ger dig här bara ingredienserna till dessa strumpor, inget precist recept, du använder delarna så som du vill ha dom och jag hoppas du blir nöjd med ditt resultat. Har du frågor eller behöver hjälp så når du mig snabbt via facebook <3

Sticka uppifrån och ned med början med mudden eller börja med tån och avsluta med mudden, du får scrolla till den del du vill börja med, använd dig av din favorithäl och ha roligt <3

Jag lägger upp 24 maskor till mina toe-up, 12 maskor/sticka, sedan ökar jag liksom i videon (länk längst ned i mönstret) på vartannat varv tills jag kommit upp till 48 maskor. Innan jag börjar på mönstret så brukar jag sticka 6 varv till i den färg jag valt att göra tån i. 

Man kan göra mönstret endast på ovansidan av foten eller både på ovansida och undersida av foten, jag har testat båda varianterna även om planen var att INTE ha de lodräta ränderna på undersidan så blev det så av bara farten. Jag var rädd att det skulle vara obekvämt att gå på, men jag tyckte inte det kändes så tokigt trots allt, så välj det du tycker är snyggast.

Diagram

Mönstret är delbart med 6 så du behöver ett maskantal som går jämt upp dividerat med 6.
Tex 48 maskor till 7 Bröder garn och stickor 3,5. Eller 72 maskor om du använder tunnare garn och stickor.
Diagrammet läses från höger till vänster, nedifrån och upp, med start i nedre högra hörnet.
Varje rad repeteras tills du har kommit hela varvet runt (förutsatt att du VILL ha lyfta maskor även under foten, annars läs mina kommentarer angående alternativ randning).
När du upprepat de fyra raderna på höjden så börjar du om så många gånger du själv vill.

När jag stickar mina toe-up till storlek 37-39 (garn Novitas 7bröder och stickor 3,5) så förbereder jag för hälen när jag har gjort 10 färgade ränder + 1 vit rad (dvs en halv vit rand). Där stickar jag in min avvikande tråd över samtliga maskor på fotens undersida (24 maskor), sedan trär jag tillbaka dom på stickan igen och stickar den andra halvan av den vita randen.

Alla maskor stickas räta.
 • vita rutor: färg 1
 • svarta rutor: färg 2 (melerat garn tex)
 • V: Lyfta maskor (färg 1) Lyft maskan som om den skulle stickas avigt, håll tråden bakom arbetet, dvs fös bara över den från vänstra stickan till högra stickan utan att sticka den, detta görs 2 varv i rad. Nästa gång du stickar två varv med färg 1 så stickar du ALLA maskor precis som vanliga räta.
Sticka mönstret runt hela foten ELLER endast på fotens ovansida (undersidan stickas då vanligt randigt UTAN att lyfta några maskor) Kring benet stickar du enligt diagrammet hela varvet runt.
Klicka på bilden för att förstora den. Du kan också högerklicka, spara ned/skriva ut om du vill det :-)


Mudden till mina strumpor består av falska flätor, men du kan göra vanlig resår om du hellre vill ha det :-)

Falska flätor stickas såhär:
 1.  "2 aviga, 2 räta, 2 aviga" repetera hela varvet runt.
 2.  "2 aviga, 1 rät, 1 omslag, 1 rät, 2 aviga" repetera hela varvet runt.
 3.  "2 aviga, 3 räta, 2 aviga" repetera hela varvet runt.
 4.  "2 aviga, lyft 1 maska, 2 räta, dra den lyfta maskan över de två räta, 2 aviga" repetera hela varvet runt.
Upprepa dessa 4 varv tills mudden har önskad längd, kanske 3-6 flätningar hög beroende på tycke/smak.

Avslutar du med mudden så rekommenderar jag denna avmaskning som blir fin och elastisk:
Sticka 1 rät, *gör ett omslag, sticka 1 rät, lyft omslaget & den högra räta maskan över den vänstra räta maskan. Repetera från * tills alla maskorna är slut. Ta av garnet och dra det igenom sista maskan.

Ännu snyggare kan det bli om du trär i spetsband genom hålen i den flätade resåren och knyter en liten rosett som är såå populärt just nu. Rekommenderar elastisk spets! Vill du inte köpa flera dyra meter på rulle bara för att göra ett enda par strumpor med band så kontakta mig via min facebooksida där jag säljer lagom tillklippta bitar till ett par strumpor för en billig penning :-)
Kort om hur jag gör dessa strumpor:

Till toe-up gillar jag "Judy´s magic cast on" bäst, och här är en video för er som inte är bekanta med den metoden: Judy´s magic cast on

Jag lägger upp 24 maskor till mina toe-up, 12 maskor/sticka, sedan ökar jag liksom i videon på vartannat varv tills jag kommit upp till 48 maskor. Innan jag börjar på mönstret så brukar jag sticka 5 varv till i den färg jag valt att göra tån i.

När jag stickar mina toe-up till storlek 37-39 (garn Novitas 7bröder och stickor 3,5) så förbereder jag för hälen när jag har gjort 10 färgade ränder + 1 vit rad (dvs en halv vit rand). Där stickar jag in min avvikande tråd över samtliga maskor på fotens undersida (24 maskor), sedan trär jag tillbaka dom på stickan igen och stickar den andra halvan av den vita randen.

Jag stickar sedan enligt diagrammet igen runt om hela benet och när jag når önskad höjd/längd på skaftet så gör jag mudden ev falska flätor.

Sist av allt går jag tillbaka till den avvikande tråden för att sticka hälen.

Och här är min fotobeskrivning över hur jag stickar hälen i efterhand: Sticka häl i efterhand

Här hittar du min smidiga mall som hjälper dig vid starten av dina toe-up strumpor: Sofia´s mall

 4 kommentarer:

 1. Tusen TACK!!!
  De är så fina!! <3
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 2. Nu har jag gjort ett nytt diagram som är justerat till det bättre hoppas jag ;-)

  Jag hade flera diagram tidigare anpassat för lite olika maskantal, men tyckte det såg så rörigt ut så jag tog bort dom.

  Saknar du något av de gamla diagrammen så hör av dig via mail eller via facebook-fliken så kan jag skicka det till dig i chat/mail.

  SvaraRadera