lördag 28 maj 2016

Sofia´s finstrumpor

Månadens Mönster Maj 2016


 Strumporna på bilden ovan är stickade i mitt favoritgarn 7 bröder (vitt) och det melerade garnet "Dancing Baby" ifrån Ice-yarns, med stickor 3,5.

Denna beskrivning är gjord för strumpor stickade med magic-loop teknik med start ifrån tån (toe-up), men är du van stickare så är det inga problem att följa mönstret och diagrammen i motsatt ordningsföljd. Du kan naturligtvis sticka med strumpstickor om du hellre föredrar det.

När jag stickar dessa strumpor toe-up så lägger jag upp 24 maskor med Judy´s Magic Cast On, 12 maskor på var sticka (video längst ned i inlägget). Jag stickar 1 varv räta och sedan gör jag första ökningsvarvet där maskantalet ökas från 24 maskor till 28 maskor, därefter går jag vidare till nästa ruta som säger "1varv räta". Så fortsätter jag att öka på vartannat varv enligt tabellen nedan och bockar av efter varje varv.

Beroende på val av garn/stickor så behöver du olika stort maskantal, stickar du med tex 7bröder med stickor 3,5 så blir 48 maskor lagom. Så om du följer tabellen så hoppar du över två rutor och går direkt från "Öka till 48" till "6 räta varv".

OBS! På sista varvet (varv 6 i sista rutan) ökas 1 maska mitt fram. (48+1=49)

Tabellen kan du skriva ut så den blir större och den räcker många gånger då en vågrät upprepning av rutorna motsvarar 1 tå :-)


Påbörja vågmönstret, det ska placeras på mitten fram.
Om du har totalt 49 i maskantal så gör du 3 räta maskor på var sida om vågmönstret.
Om du har totalt 53 i maskantal så gör du 4 räta maskor på var sida om vågmönstret.

På fotens undersida stickas enbart räta.

Vita rutor: räta
- : aviga
O : omslag
/ : sticka två tillsammans
\ : lyft 1 maska som om den skulle stickas rät, sticka 1 maska, dra den lyfta maskan över den stickade.
Stjärna: Sticka omslaget ifrån föregående varv i bakre maskbågen.
Grå rutor : stickas ej, ignorera och gå vidare till nästa ruta.
När du gjort hela diagrammet så har du gjort 1 "våg".

Häl; Sticka häl eller förbered för häl över de 24 maskorna på fotens undersida:

efter 7:e vågen för stl 37-39.
efter 8:e vågen för stl 38-41.

Efter hälen/markeringen för häl stickas undersidans maskor räta i två varv, därefter görs falska flätor baktill. 

På fotens ovansida fortsätter du att sticka vågor som vanligt.

Falska flätor:
  1.  "1 avig, 2 räta, 1 avig" repetera över de bakre maskorna.
  2.  "1 avig, 1 rät, 1 omslag, 1 rät, 1 avig" repetera över de bakre maskorna.
  3.  "1 avig, 3 räta, 1 avig" repetera över de bakre maskorna.
  4.  "1 avig, lyft 1 maska som om den skulle stickas rät, 2 räta, dra den lyfta maskan över de två räta, 1 avig" repetera över de bakre maskorna.
Upprepa de 4 varven till de falska flätorna samt diagrammet för vågmönstret tills du börjar bli nöjd med längden på strumpans skaft.
Kanske efter totalt 18-20 vågor så stickas räta över de främre maskorna samtidigt som du minskar den extra maskan mitt fram.

Gör resår antingen av falska flätor eller "2 räta, 2 aviga" runt om hela benet.
Passa in resåren på lämpligt varv så det stämmer med de falska flätor du har på de bakre maskorna. Ibland kan man behöva göra 1-2 räta varv framtill för att synka fram och baksida.

Gör resåren så hög som du själv önskar.

När man avslutar med mudden så rekommenderar jag denna avmaskning som blir fin och elastisk:
Sticka 1 rät, *gör ett omslag, sticka 1 rät, lyft omslaget & den högra räta maskan över den vänstra räta maskan. Repetera från * tills alla maskorna är slut. Ta av garnet och dra det igenom sista maskan.

Stort lycka till med dina finstrumpor.

Strumporna i bilden nedan är stickade i vitt 7 bröder till tår, hälar och resår. Det melerade garnet är "MagicLight" ifrån Ice Yarns.


Till toe-up gillar jag "Judy´s magic cast on" bäst, och här är en video för er som inte är bekanta med den metoden: Judy´s Magic Cast On

Själv föredrar jag att bara förbereda för hälen och sticka den först när resten av strumpan är klar. Här är min fotobeskrivning över hur jag stickar hälen i efterhand: Sticka häl i efterhand


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar