söndag 26 juli 2015

Virkad ruta/rundel, photo-tutorial


 
Har fått förfrågan på hur och när man ska göra färgbytena för att få rutan/rundeln att se ut som på bilden ovan och därför har jag valt att låta denna kombination vara med i foto-beskrivningen, men som du kan se i ursprungsmönstret så kan man variera sig genom att byta färger på andra sätt eller köra enfärgat eller varför inte testa melerade garner? Både rutan och rundeln görs på samma sätt fram till sista varvet. 

Vad sägs om att sätta ihop dessa till väskor, filtar, sängöverkast, sjalar, ponchos, västar m.m? Bara fantasin sätter gränser!

Jag har använt nål 3,5 och provat flera olika sorters akrylgarner. Några har hört av sig och sagt att det böjer/bubblar sig som en skål redan på varv 2, och det gör det för mig också, men detta ger med sig när man virkar ökningarna på varv 3. Känner du dig ändå missnöjd så prova att göra längre stolpar, antingen genom att virka lite lösare eller genom att göra dubbelstolpar istället för stolpar och trippelstolpar istället för dubbelstolpar (det sista gäller endast vid virkning av rutan). Hör av dig om du har fler funderingar :-)

BLÅ text: virkas i detaljfärg. I exemplet jag gjort är det blått garn.
Svart text: virkas i bottenfärg = den färg du vill ha under/bakom detaljfärgen. I exemplet används vitt garn. 

m = maska
lm = luftmaska
sm = smygmaska
fm = fastmaska
st = stolpe
rel.st = reliefstolpe (en stolpe som virkas kring en annan stolpe istället för i/upptill maskan som man vanligtvis gör) Video ifrån Drops hur man gör HÄR!
dst = dubbelstolpe
Mönster: Varv avslutas med sm. Varv påbörjas med 1 lm (eller 3 lm i vissa fall för att ersätta stolpe).

NU börjar vi!

* Gör 6 lm, ta ihop med sm i första m för att bilda en ring.


* Varv 1. Gör 20 st kring ringen (första stolpen byts alltså ut mot 3 lm)
Här brukar jag passa på att virka in garnänden så slipper man fästa den mot slutet. Ta ihop med sm i den översta av de 3 lm som räknas som varvets första st. 


* Varv 2. "1 st + 1 lm" i varje m varvet runt. (20 st) 
Som du ser böjer sig arbetet lite som en skål, men detta rätar ut sig på nästkommande varv. Om du ändå inte känner dig nöjd så läs tipsen i början av texten på denna sida <3 
* Varv 3. OBS! Byt färg! Fäst nya färgen i en av lm-bågarna, håll garnändarna åt samma håll och virka in dom längs med kanten så slipper du fästa trådarna i efterhand. Virka "2 fm i lm-bågen, 1 fm i st" repetera varvet runt. (60 fm)* Varv 4. 1 fm i varje m varvet runt. (60 fm)


* Varv 5. Byt färg igen, fäst den nya färgen med en sm + 1 lm i m rakt ovanför valfri stolpe, du ser rosa knappnålar som exempel på platser i bild.  Virka "1 fm (gul knappnål), 2 fm i samma m (grön knappnål), gör en rel.st kring stolpen ifrån varv 2 (hoppa över maskan som hamnar bakom rel.st, maskan markeras av rosa knappnål i bild)" upprepa dessa 3 steg/färger på knappnålar hela varvet runt. 
OBS! Det är viktigt att du hoppar över maskan bakom rel.st (den rosa nålen) annars får du inte den vågiga formen på "valven".

* Varv 6. Byt färg igen, fäst den med sm i mitten av valfritt valv ( dvs den första utav de två fm som gjordes på en grön knappnåls plats) Virka "3 lm, fm i mitten på nästa valv" repetera varvet ut. (20 lm-bågar) Detta är grunden till både ruta och rundel. Välj nu att virka sista varvet efter vilket av det du vill ha.

RUNDEL: Virka 5 fm i varje lm-båge. Fäst alla trådar. KLAR! RUTA: Virka 3 st i lm-bågen x4, i femte lm-bågen virkas 3 dst + 2 lm + 3 dst (bildar ett hörn) Repetera alltsammans totalt 4 gånger så du får 4 hörn på din ruta. Fäst alla trådar. KLAR! Blocka rutan vid behov, spänn ut den med nålar och fukta den med vatten med hjälp av en sprayflaska. Gör flera och montera ihop dom till väskor, västar, koftor m.m bara fantasin sätter gränser :-)


Varmt välkommen att visa upp dina rutor/rundlar eller vad du monterat ihop dom till, klicka på fliken "on facebook" så hamnar du på min inspirationssida, gör ett inlägg och var med och inspirera andra med ditt skapande <3

Här är exempel på andra rutor jag gjort:


  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar