tisdag 5 januari 2016

Sticka häl i efterhand

Många hör av sig och frågar hur jag gör när jag stickar hälarna i efterhand och hittills har jag varje gång hänvisat till youtube-klipp men eftersom det talas engelska så finns det några som fortfarande känner sig osäkra. Det inte är helt lätt att förklara med enbart text och jag har i dagsläget ingen möjlighet att göra en egen video så kommer här en liten bildserie som jag hoppas ska kunna visa vad jag menar. Kanske kan mina bilder och svenska text i kombination med youtube-klippen göra att just du lyckas få till dessa hälar som jag älskar :-)


"Afterthought heel" på youtube:
Part 1
Part 2
Part 3

Beskrivningen som följer är perfekt till "Sofia´s strumpor med fläta", men tekniken kan naturligtvis användas till nästan vilka strumpor som helst, det är bara maskantalet som skiljer. I "Sofia´s strumpor med fläta" har man 40 maskor totalt, varav hälen stickas över de bakre 20 maskorna.

När jag stickar dessa strumpor i stl 37-39, förbereder jag hälen genom att efter 8:onde flätningen sticka in en tråd i avvikande färg över de bakre 20 maskorna. Jag tar den avvikande färgen och stickar samtliga maskor som är fotens undersida dvs 20 maskor, jag klipper av den avvikande tråden och knyter ihop ändarna och låter de hänga utanpå strumpan (stoppa inte in ändarna i strumpan då det försvårar för dig längre fram) sedan sätter jag tillbaka de 20 maskorna på stickan för att sticka dom igen, denna gång med mitt vanliga garn och fortsätter sticka strumpan enligt mönstret. Efter några varv ser det ut såhär:


Fortsätt sticka tills strumpan är klar, ja förutom hälen då ;-) När det är gjort går vi tillbaka till stället där den avvikande tråden bildar en rand på fotens undersida. Nu ska vi plocka upp maskorna som befinner sig både under och över den gula tråden i bild. Jag håller strumpan med tån nedåt/närmast mig och börjar plocka upp maskorna en i taget ifrån höger till vänster.

Titta noga på maskorna och föreställ dig att de är fåglar som är ute och flyger, varje maska/fågel består av två vingar som slår, vingarna är V-formade och är nu i sitt högsta läge snett uppåt. De gula fåglarna är vägvisare och ansvarar för att fåglarna efter/under dem följer med ordentligt.

Vi plockar upp maskorna genom att sticka in stickan under högra vingen på varje fågel som flyger bakom/under vägvisaren. Vi plockar en vinge i taget, långsamt, noggrant för att inte riskera att missa någon, när vi kommer till slutet kontrollräknar vi att alla vingar är på plats på stickan, det ska enligt detta mönster vara 20 vingar.

Vi drar igenom stickan och låter vajern lätta på trycket, det är svårt att arbeta med nästa steg då stickan späpnner och är ivägen. Vi vänder på arbetet så att tån pekar framåt/bort ifrån oss. 


Nu kan du se fåglarna ifrån motsatt håll och lägg märke till hur vingarna förändrats. Från att ha stått i sitt högsta läge, snett uppåt, så har de nu tagit ett kraftigt vingtag och vingspetsarna pekar snett nedåt istället. Känner du dig osäker på vad jag menar så ställ dig upp och flaxa med armarna som en fågel så får du en bild av hur vingarna rör sig ;-)


Den här gången ska vi sticka in stickan under den vänstra vingen istället, en fågel i taget, långsamt och noggrant så vi inte missar någon, var observant på sista vingen som kan vara svårare att se ifrån detta hållet, den är precis till vänster om stickans spets i bilden nedan. Återigen så kontrollräknar vi mot slutet så att vi har 20 vingar/maskor på stickan.



Dra igenom stickan så båda tipparna är på samma sida och vajern håller tyggt upp alla maskorna. Klipp av knuten som hänger och med en virknål börjar vi dra loss den gula tråden.


För att undvika trassel sticker jag virknålen rakt ned 1 (!) vinge i taget och drar den rakt ut åt sidan, dvs rakt till höger i bild. Vissa garner splittar/delar sig lättare än andra när de dras igenom stycket flera gånger och man kan därför behöva klippa av lite av tråden efterhand, alternativt börja dra ifrån vänster efter halva sträckan.


När den gula tråden är helt avlägsnad har du nu ett stort hål lagom för hälen. Vänd arbetet så tån är närmast dig igen och dra stickan till rätt läge för att sätta igång att sticka.


Ta garnet och börja sticka samtliga 20 maskor på första stickan. När du kommer till slutet ska vi plocka upp 2 nya maskor i "gaveln" för att täta till och undvika att det blir ett hål/glapp. Stick in stickan under kanten och dra igenom tråden som blir en ny maska, ta eventuellt hjälp av en virknål om du har svårt att få med dig garnet under kanten. Välj ett ställe som är så tajt som möjligt och undvik maskor som verkar lösa/väldigt elastiska, ta hellre längre in/under kanten, närmare min tumme i bilden nedan. Få inte panik om alla maskorna längs kanten känns lösa, skulle det vara så kan man alltid dra åt detta senare när man fäster trådarna på insidan av strumpan.



Nu är det 22 maskor på första stickan. Vi vänder arbetet och upprepar proceduren även på andra stickan, sticka som vanligt över de första 20 maskorna och avsluta med att ta upp 2 nya maskor i sidan = 44 maskor totalt.

NU är alla förberedelser gjorda och vi kan börja sticka :-)
Följ diagrammet och ta hjälp av varvbeskrivningen under bilden om du behöver.


  1. Sticka 1, lyft två maskor som om de skulle stickas räta - ta tillbaka dom på vänstra stickan och sticka ihop dom i bakre maskbågarna, sticka 16, sticka 2 tillsammans som vanligt, sticka 1. Upprepa detta på nästa sticka.
  2. Sticka 1, lyft två maskor som om de skulle stickas räta - ta tillbaka dom på vänstra stickan och sticka ihop dom i bakre maskbågarna, sticka 14, sticka 2 tillsammans som vanligt, sticka 1. Upprepa detta på nästa sticka.
  3. Sticka 1 varv.
  4. Sticka 1, lyft två maskor som om de skulle stickas räta - ta tillbaka dom på vänstra stickan och sticka ihop dom i bakre maskbågarna, sticka 12, sticka 2 tillsammans som vanligt, sticka 1. Upprepa detta på nästa sticka.
  5. Sticka 1 varv.
  6. Sticka 1, lyft två maskor som om de skulle stickas räta - ta tillbaka dom på vänstra stickan och sticka ihop dom i bakre maskbågarna, sticka 10, sticka 2 tillsammans som vanligt, sticka 1. Upprepa detta på nästa sticka.
  7. Sticka 1 varv.
  8. Sticka 1, lyft två maskor som om de skulle stickas räta - ta tillbaka dom på vänstra stickan och sticka ihop dom i bakre maskbågarna, sticka 8, sticka 2 tillsammans som vanligt, sticka 1. Upprepa detta på nästa sticka.
  9. Sticka 1 varv.
  10. Sticka 1, lyft två maskor som om de skulle stickas räta - ta tillbaka dom på vänstra stickan och sticka ihop dom i bakre maskbågarna, sticka 6, sticka 2 tillsammans som vanligt, sticka 1. Upprepa detta på nästa sticka.
  11. Nu har du totalt 20 maskor kvar.  Jag avslutar alltid med kitchener stitch, vilket ger en söm som varken syns eller känns när man har strumpan på sig. Tekniken är inte svår men man kan behöva känna sig för tills man får till hur hårt man ska dra trådarna, jag rekommenderar att du övar en gång innan du hugger in på dina fina strumpor, sticka två mini-lappar att öva med tills du har fått en känsla för trådspänningen och alla maskor blir lika.                                          Man kan också maska av alla maskorna, vända strumpan ut och in och sy ihop dom som vanligt.
Här finns en jättebra video på hur man gör kitchener stitch och snälla ge den en chans även om du är osäker på engelskan, stäng av ljudet om det stör dig och bara titta, pausa, härma och följ med, tjejen som gjort videon är jätteduktig och tydlig <3

Kitchener stitch video

Jag hoppas att detta inlägg har hjälpt dig och att du nu stolt kan strutta runt i dina nya strumpor.



Tips: Om du är osäker på vilken storlek mottagaren till strumporna har, så kan du ändå sätta igång och sticka direkt, sticka hela strumpan UTAN att förbereda för hälen med en avvikande tråd.
Du mäter istället ut fotens längd i efterhand för att avgöra vart hälen ska stickas in, mät på mottagarens fot från tåspetsen till mitt under hälen för att ta reda på antalet cm, mät sedan på strumpan ifrån tåspetsen och uppåt och sätt en markör på det varv där hälen ska stickas in. Plocka upp maskorna under och över det varv du markerat, se till att plocka upp lika många på var sticka. Därefter klipper du upp maskorna som håller ihop nedre och övre raderna, du har nu öppnat upp och kan sticka första förberedande varvet - glöm inte ta upp 2 maskor i varje sida så du slipper glapp/hål. Börja sedan sticka enligt diagrammet/varvbeskrivningen ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar